Köpa Lägenhet

Funderar du på att köpa lägenhet? I så fall bör du vara beredd på att det är mycket att tänka på när du skall köpa lägenhet. Denna information riktar sig till dig som står i begrepp att köpa en bostadsrättslägenhet. Det är lätt att förblindas av lusten att äntligen få köpa en egen lägenhet och som en konsekvens därav trampa in i ett minfält av bolån, kvadratmeterpriser, framtida stambyten, räntehöjningar och oseriösa mäklare. När du skall köpa lägenhet så bör du ha tålamod, gott om tid och vara på dina vakt.

Det första du bör göra är att upprätta en budget. Förutom amorteringar, räntekostnader och försäkringar så bör du även ta ett eventuellt framtida renoveringsbehov i beaktande. Efter en längre period av låg ränta så stundar räntehöjningar. Även detta måste du räkna med som bostadsköpare eftersom en högre räntekostnad inte bara betyder ökade utgifter för dig utan det betyder högst troligt också att din bostad går ner i värde i princip ekvivalent med den ökade räntekostnaden.

Om du efter att ha räknat på din ekonomi kommer fram till att du bör avvakta med att köpa lägenhet bör du leta bland utbudet av lediga lägenheter. Det är inget personligt misslyckande att inte ha råd att köpa lägenhet. Snarare tvärtom, det är ett tecken på disciplin och karaktär att ta ett sådant beslut fast köplusten finns där.

Det är inte bra om du stressar med att köpa lägenhet utan ta god tid på dig. Passa på att gå på så många lägenhetsvisningar som möjligt så du får en klar bild av vad för typ av lägenhet du vill ha. Att köpa lägenhet i en bostadsrättsförening innebär rent juridiskt att du blir delägare i en bostadsrättsförening. Detta innebär ett ansvarstagande som många lägenhetsköpare inte är medvetna om. Av denna anledning är det av vikt att du undersöker ekonomin i den förening som du tänker köpa lägenhet. Läs åtminstone den senaste årsredovisningen och gärna tidigare åresredovisningar. Gör en egen bedömning om månadsavgiften kan komma att höjas, vilka renoveringar som är gjorda och försök göra dig en bild av vilka renoveringar som kan komma att behövas i framtiden.

När du skall köpa lägenhet finns givetvis ett flertal andra saker som du bör tänka på som inte har så mycket med ekonomi att göra. Exempelvis bör du ta reda på vilka parkeringsmöjligheter som finns, om förråd finns samt de allmänna utrymmenas utformning och standard. Tvättmöjligheter är en sak som man ofta inte tänker på när man skall köpa lägenhet. Om du inte har tvättmaskin i lägenheten så är det trist om ni är många hushåll som konkurrerar om en bristfälligt utrustad tvättstuga.

Lämna en kommentar