Andrahandskontrakt

Ett andrahandskontrakt behöver du om du skall hyra ut din hyreslägenhet eller bostadsrättslägenhet i andra hand. Genom att upprätta ett andrahandskontrakt reglerar du hyresförhållandet vilket är av stor betydelse för dig som förstahandshyresgäst eller ägare av bostadsrättslägenheten. Det är givetvis också viktigt för andrahandshyresgästen som även denne har intresse av att ha er överenskommelse svart på vitt i ett andrahandskontrakt.

Oavsett hyresobjekt så kan du ladda ner ett andrahandskontrakt på Juridiska Dokument. Ett andrahandskontrakt bör ofta kompletteras med ett avstående från besittningsskydd samt en inventarielista. Genom ett avtal om avstående från besittningsskydd så undviker du att andrahandshyresgästen får besittningsrätt i din lägenhet. Du bör även komplettera ett andrahandskontrakt med en inventarielista om du avser att hyra ut din lägenhet möblerad. På inventarielistan specificeras vilken typ av möbler som finns i lägenheten, dess antal samt skick. Om andrahandshyresgästen råkar skada möblerna under uthyrningstiden så är det brukligt att denne får ersätta skadan.

Ett andrahandskontrakt innehåller vanligen, förutom parternas formalia, ändamålet med andrahandsuthyrningen, adress, specifikation av antalet rum i lägenheten, lägenhetens golvyta uttryckt i kvadratmeter. Om lägenheten hyrs ut möblerad bör även detta behandlas i andrahandskontraktet.

I samband med undertecknandet av andrahandskontraktet så är det vanligt att andrahandshyresgästen får betala en deposition. Denna deposition betalas sedan tillbaka efter att du, i egenskap av uthyrare, besiktigat och godkänt lägenheten.

Även om det kan tyckas självklart så är det bra om ett andrahandskontrakt klart uttrycker i vad mån andrahandshyresgästen själv får måla och tapetsera i lägenheten. Det är inte speciellt roligt att återfå en lägenhet efter andrahandsuthyrningen som är ”renoverad” av en andrahandshyresgäst med besynnerlig smak.

Klicka här för att ladda ner alla dokument du behöver för att hyra ut din bostad eller lokal i andra hand!

Vill du läsa mer om andrahandskontrakt kan du göra det på Andrahandsuthyrning.